Când cățelul tău era doar un ghemotoc mic de blană, nu te-ai fi gândit că într-o bună zi va ajunge la vârsta în care va fi în căutarea unor parteneri de reproducere. Animăluțul crește sub ochii tăi zi de zi, iar perioada pubertății este momentul când hormonii încep să își spună cuvântul. Precum un părinte poartă grija puiului său, mai cu seama în anii de adolescență, așa și tu trebuie să cunoști schimbările ce se manifestă în corpul, comportamentul animalului și care pot fi urmările acestora.
Castrarea la câini ajută la prevenirea unor probleme grave la căței, precum tumorile testiculare, cancerul de prostată sau impulsuri agresive naturale. În plus, nu va trebuie să te mai îngrijorezi de plecarea de acasă în căutarea unei partenere.
De ce este importantă castrarea la câini
Se recomandă ca procedura de castrare să fie realizată cât mai din timp, în jurul vârste de 6-12 luni. După vârsta de 6 luni, hormonii încep să lucreze, iar micuțul este acum pregătit să fie părinte. La masculi, hormonii androgeni, cum este testosteronul, încep să fie produși în testicule, mai exact de către celulele Leydig. Efectul acestor hormoni apare prin dezvoltarea organelor sexuale masculine și caracterele sexuale secundare. De asemenea, acestea au și un efect trofic, în sensul că reglează activitatea organelor anexe ale aparatului genital, iar, astfel, masculul devine apt pentru reproducere.
În continuare, intră în rol feromonii, niște substanțe biologic active, excretate în mediu de glandele animalelor. Acestea acționează pe cale olfactivă, orală sau percutanată și îi oferă câinelui posibilitatea de a repera o femelă în călduri pe o rază de până la 1 km.
Datorită acestora, animalul poate comunica în cadrul unui grup sau haite, își marchează teritoriul atât pe uscat, în aer sau pe apă, cât și pe diferite lucruri din jur. Indiferent de rasă și sex, comportamentul câinilor, dar și starea lor emoțională este influențată de acești feromoni, ce au rol principal în depistare și recunoaștere.
Lupta pentru împerechere aduce urmări grave
Problema apare atunci când mai mulți masculi identifică aceeași femelă și apare lupta pentru dreptul de împerechere. Din păcate, de multe ori, această competiție se sfârșește tragic pentru unii câini implicați. Cazul de față este tocmai despre una dintre aceste victime. Câinele a fost găsit după o luptă între masculi, iar în apropiere se afla și o femelă în călduri. Acesta avea multiple plăgi la cap și gât, atât de severe încât lipseau bucăți din piele. Vârsta sa, de 13 ani, a făcut ca recuperarea să fie și mai delicată, căci durează mult mai mult. Noi am vrut să oferim o șansă acestui biet animal și ne-am îngrijit să îl readucem pe picioare. A necesitat o terapie intensivă, timp de 2 săptămâni și atenție sporită la plăgile mușcate, ce erau deja infectate.
Pentru a evita asemenea cazuri de violență, noi recomandăm castrarea cățeilor.
Este o operație de rutină, ce presupune îndepărtarea organelor reproducătoare, mai exact eliminarea testiculelor. În cazul femelelor, această procedură se numește ovariohisterectomie și implică extirparea ovarelor și a uterului. Spre deosebire de operația masculilor, operația la femele este mai complexă, dar minim invazivă. Cu toate acestea, în ambele cazuri, câinele este anesteziat înaintea operației, astfel încât el să nu simtă nicio durere. Avem întotdeauna grijă ca disconfortul micilor necuvântătoare să dispară cât mai repede și oferim în urma operației injecții calmante. După caz, putem prescrie medicamente care să ajute vindecarea cât mai rapidă a animalului tău.
Donează acum
Împreună putem face o diferență 🙂
Ține minte că orice ajutor este important pentru animalele care suferă.